8. Baskói Vadásztábor

2022.08.24

8. Baskói Vadásztábor

A Kőrös-hegyi Fogadó és a Baskói Tábor a Dél-Zempléni Vadásztársasággal közös szervezésben, 2022 júliusának közepén megtartotta a nyolcadik vadásztáborát Baskón, a Dél-Zemplén szívében megbúvó, alig 100 lelket számláló, csendes zsákfaluban. Az idei évben is szép számban vettek részt a táborban 10 és 16 év közötti gyermekek, akik közül páran már a sokadik Baskói Vadásztábort tudhatják maguk mögött, de ennek ellenére ők sem unatkoztak.

Vasárnaptól szombatig tartó táborunkban, a gyerekeknek vadászattal és természettel kapcsolatos előadásokat és foglalkozásokat tartottak előadóink. Megtisztelte táborunkat Varró Zoltán, aki a trófeabírálatról és a hazánkban fellelhető ragadozókrólmesélt.A Debreceni Koronglövő Egyesület képviseletében fegyverismereti előadást és légpuskalövészetet tartott Szabó János. Idén is lezajlott az elmaradhatatlan Diana Nap, ahol a megyei Vadászhölgy Klub tagjai játékos erdei vetélkedőt tartottak és finomabbnál finomabb ételeket sütöttek-főztek. Balóné Jutka táborvezető segítségével a vadászíjászat lehetőségeivel ismerkedhettek meg a gyerekek, majd a gyakorlatban sajátíthatták el az íjászat tudományát. Csopják Judit egészségügyi szaktanár, aki a tábor egyik felügyelője és a Diana Vadászhölgy Klub tagja, elsősegélynyújtó előadást tartott, kifejezetten a vadászbalesetekkel kapcsolatban. A természetes erdei anyagokat felhasználó kreatív foglalkozást Kállai Attila képzőművész tartotta, a tábor másik felügyelőjeként. Jómagam a hazai vadászható nagyvadfajokat és a baskói Kőrös-hegyi Fogadóban található trófeákat, preparátumokat mutattam be a gyerekeknek.

A sokszínű előadások mellett gyalogtúráztunk, kreatív foglalkozás keretein belül szélcsengőket gyártottunk, ZIL túráztunk, forrásból ittunk, szalonnát sütöttünk, airsoftoztunk, többféle labdás sportban megmérkőztünk és nagyokat nevettünk. Minden alkonyatkor lehetőség nyílt a résztvevők számára, hogy a Dél-Zempléni Vadásztársaság lelkes vadászaival közösen vadlesen vehessenek részt. Idén popmás teríték készült, ahol helyet kapott 3 őzbak és 1 méretes vaddisznó kan. A terítékkészítésben a táborlakók aktívan részt vettek, amely felett megismerhették az elejtett vadnak járó ünnepi tiszteletadás hagyományait.

Búcsúmottónk: "Jövőre ugyanitt! Erdőn, Mezőn, Baskón!"

Hegedűs Viktória

programszervező